Putin izolează Rusia tot mai mult. Decizia luată de liderul de la Kremlin

de: Cătălina Burghelea
09 01. 2023

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat, luni, 9 ianuarie, Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului de la Moscova) un proiect de lege despre ieşirea ţării din Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi retragerea din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).

Putin propune retragerea Rusiei din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei

Documentul despre ieşirea Rusiei din convenţia semnată în ianuarie 1999 a fost inclus între proiectele camerei inferioare a legislativului rus. În anexele sale, liderul de la Kremlin şi-a argumentat propunerea invocând decizia Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei (CoE) de a-i retrage Federației Ruse calitatea de membră a GRECO, care monitorizează îndeplinirea acordului.

„Conform acestei decizii, Rusia pierde calitatea de stat membru al GRECO, cu excepţia cazurilor în care GRECO monitorizează îndeplinirea angajamentelor făcute de ţara noastră, însă Rusia pierde dreptul de a participa la dezbaterea sau aprobarea rapoartelor, precum şi dreptul de vot”, a explicat Vladimir Putin.

Cum își motivează decizia

Proiectul de lege propus de șeful statului rus menţionează că este vorba despre o situaţie inadmisibilă pentru Rusia, motiv pentru care se propune ieşirea ţării din Convenţia penală privind corupţia şi retragerea din GRECO.

În martie 2022, Moscova a anunţat că se retrage din Consiliul Europei, după aproape trei decenii de participare, ca urmare a războiului din Ucraina. În plus, Comitetul de Miniştri al CE a declanşat articolul 8 din statutul său pentru a exclude Rusia.

Indicele de percepţie a corupţiei publicat de organizaţia neguvernamentală Transparency International arată că Federația Rusă ocupă locul 136 din 180, cu 29 de puncte pe o scară de la 0 (total corupt) la 100 (total necorupt).

Ce însemnă GRECO

Grupul Statelor împotriva Corupției este un organism al Consiliului Europei, înființat în anul 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra corupției. GRECO, care este, totodată, deschis pentru statele non-europene, are în prezent 49 de membri (48 de state europene și SUA).

Calitatea de membru GRECO nu este limitată la statele CE, orice națiune care a luat parte la elaborarea prezentului acord parțial lărgit putându-se alătura grupului, notificând secretarul general al Consiliului Europei. Mai mult, orice țară care devine parte la instrumentele juridice internaționale, adoptate de Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei în aplicarea Programului de acțiune împotriva corupției, devine automat membă GRECO.